Långareds Hembygdsförening 30 april 2023

Morgonvandring
Söndagen den 30 april, Valborgsmässoafton, hölls föreningens årliga morgonvandring under ledning av Eva o Henry. Vi samlades i Kvarnabo kl 8 för samåkning till Livered. Morgonen var lite kylig men himlen var helt klar. Det var ca 20 personer som var med.

Vi vandrade på landsvägen till Bråtaslätt och därifrån gick vi en skogsbilväg till Brådalen. Av gården återstår endast ruiner av stuga och ladugård samt en fin källare. De sista invånarna Johan Persson och Johanna Larsdotter flyttade med sin familj därifrån 1899. Gården kan spåras till 1600-talet och var ett frälsehemman under Livered. Sedan 1834 har Livered och Koberg haft samma ägare.

Från Brådalen gick vi i obanad terräng till gården Äspet. Där finns imponerande lämningar av en en kvarn med ett högt dämme. Det är Äspets kvarn även kallad Getås kvarn. Den grundades av Johan Theodor Gripenstedt 1810 och verksamheten upphörde 1948. På flygfoton från 1950-talet syns en stor damm. Här fikade vi i ett härligt solsken. Det var kyliga vindar denna dag men här var det lugnt.

Vi fortsatte sedan på en skogsbilväg till Stora Ljungeryd, som är beläget vid landsvägen mellan Gräfsnäs och Hålanda. Här stod våra bilar och vi avslutade årets vandring.

Foto från 30 april 2023
Här har vi stannat för att se hålvägar och ett litet gravfält förmodligen från järnåldern. Ingegerd Persson från Hålanda hembygdsförening guidar.

Foto från 30 april 2023
Fikapaus vid ruinen av Äspets kvarn.

Foto från 30 april 2023
Äspets kvarn med sitt höga dämme.

Foto från 30 april 2023
Äspets kvarn med sitt höga dämme.

Längst upp på sidan