Kartås-stugan
I Frishulan, Loo, ligger den lilla backstugan Kartås. Här föddes 1860 Maja-Stina Karlsdotter. Hon hade fyra syskon. Hennes son Ivar, som var född 1888, växte upp i backstugan. Som vuxen flyttade Ivar till Göteborg och gifte sig. På äldre dar flyttade Maja-Stina också ner dit.

Maja-Stinas sonson Ivan Carlsson, hans hustru Margit och dottern Marianne skänkte backstugan till hembygdsföreningen 1975. Då hade den använts som sommarstuga av först Ivar med familj och sedan Ivan och hans familj.

Kartås-stugan

Stugan består av ett allrum, ett mindre sovrum och ett kök, med en stege upp till vinden. Uppvärmningen sköttes genom spisen i köket och kakelugnar i de båda rummen. I ladugården fanns plats för någon ko som fick gå på grannarnas marker och beta.

En gång om året samlas vi med kaffekorg vid stugan. Då kan man se hur backstugusittare levde i vår bygd. Vanligtvis är samlingen runt den första helgen i augusti. Övrig tid på året går det bra att kontakta föreningen, så ordnar vi så det är någon "hemma" när du kommer på besök!

Utanför Kartås-stugan
Utanför Kartås-stugan
Utanför Kartås-stugan
Utanför Kartås-stugan
 
MENY
Längst upp på sidan